KEK PISANG

Sunday, May 1, 2016

PANKEK








PANKEK
sumber  :   FB..




Bahan-Bahan :

2  cawan  tepung naik sendiri
2  cawan  susu segar  (suam)
2  biji  telur
4  sudu besar  mentega cair/minyak jagung
1  sudu kecil  baking powder
1  sudu kecil  cream of tartar
4  sudu besar  gula
Secubit garam


Cara-Cara :

1.  Campurkan tepung naik sendiri bersama baking powder, cream of tartar dan garam, gaul sebati.

2.  Di dalam mangkuk, masukkan susu suam, gula, telur dan gaul sebati (pakai whisk jer) kemudian masukkan mentega cair/minyak jagung tadi, gaul sebati.

3.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit, gaul sebati (pastikan adunan tidak berbintil dan tapiskan jika perlu), biarkan selama 10 minit.

4.  Panaskan kuali non-stick, sapu sedikit mentega/minyak dan tuangkan adunan 1/3 cawan.

5.  Bila ia sudah mula kelihatan bersarang, terbalikkan dan bila ianya kelihatan keperangan, bolehlah diangkat.

6.  Hidangkan bersama madu/mentega/maple syrup/nutella/sos coklat dan lain-lain ikut citarasa.

No comments:

Post a Comment