KEK PISANG

Monday, May 16, 2016

PUDING SAGU GULA MELAKA








PUDING SAGU GULA MELAKA
sumber  :    citarasawan...




Bahan Sagu :

150  gm  biji sagu
 1.5  liter  air
Sedikit pewarna merah


Bahan Santan :

100  ml   santan KARA@santan kotak
100  ml   air
    1  sudu teh  tepung beras
 1/4  sudu teh  garam


Bahan Sirap :

150  gm  gula melaka
  50  ml   air
    1  helai  daun pandan  -  disimpul


Cara Penyediaan :

1.  Siramkan biji sagu dengan air, toskan.  Masak dalam air mendidih sehingga biji sagu jernih, kacau-kacau supaya biji sagu tidak berketul.  Biarkan dengan periuk tertutup selama 10 minit sebelum diangkat.

2.  Siramkan atau lalukan di bawah air mengalir sehingga kanjinya hilang.  Toskan.

3.  Kemudian sudukan ke dalam acuan kecil/gelas dan simpan di dalam peti sejuk.

4.  Untuk Santan :  Satukan bahan santan, masak sehingga agak pekat.  Ketepikan.

5.  Untuk Sirap :  Satukan bahan sirap, masak sehingga mendidih.  Angkat dan sejukkan.

6.  Cara Menghidang :  Keluarkan puding sagu dari acuan dan hidangkan bersama santan dan sirap gula melaka.  Hiaskan dengan hirisan mangga/nangka jika suka atau buah longan dalam tin.

TIPS :   Dalam air mendidih masukkan sedikit minyak ketika merebus biji sagu agar ia tidak mudah melekat.






No comments:

Post a Comment