Inti Kentang
PUFF PASTRY INTI KENTANG
sumber : tiffinbiru @ CMG...
Bahan-Bahan :
10 keping puff pastry (jenama KAWAN) bersaiz 4"x4"
1 biji telur - dipukul sedikit dengan garfu
Bijan untuk hiasan
Bahan Inti :
3 biji ubi kentang bersaiz sederhana
2 biji telur
1 biji bawang besar bersaiz sederhana - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang
1 pokok daun bawang - dihiris halus
1 kiub pati ayam MAGGI - dihancurkan
1 camca besar penuh rempah kari daging BABAS
1 camca teh gula
1/4 camca teh serbuk lada hitam - optional
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Cara-Cara :
1. Untuk intinya : Kentang dikupas, cuci dan dipotong dadu kecil-kecil. Kemudian rebus sehingga empuk, toskan. Panaskan 2 camca besar minyak masak dalam kuali. Tuangkan telur dan kacau sehingga hancur, angkat dan ketepikan.
2. Di dalam kuali yang sama, masukkan 3 camca besar minyak masak. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga layu. Masukkan rempah kari dan kacau rata. Tuangkan air dan masak sehingga mendidih. Masukkan kentang yang direbus tadi, telur hancur dan kiub pati ayam. Gaul rata dan masukkan gula secukupnya. Kacau dan masak sehingga kering.
3. Masukkan sedikit garam (sesuaikan rasa) dan serbuk lada hitam (jika guna), kacau dan akhir sekali tambahkan hirisan daun bawang. Gaul rata dan masak sekejap saja. Tutup api dan biarkan inti sejuk sebelum digunakan.
4. Untuk puff pastry : Panaskan oven pada suhu 180'C. Sediakan dulang pembakar. Ambil sekeping puff pastry. Letakkan 1 camca besar inti, sapu keliling puff pastry dengan telur kemudian lipatkan dua. Tekan-tekan sedikit tepinya agar melekat. Buat kaedah sama untuk baki puff pastry sehingga habis.
5. Alihkan ke dalam dulang pembakar. Cucuk/kelar permukaan puff pastry tadi dengan pisau/garfu kemudian sapukan dengan telur dan taburkan sedikit bijan. Bakar di dalam oven selama 25 minit api atas bawah sehingga kuning keemasan. (Jika oven ada kipas, ON kan, tujuannya agar ia masak sekata dan garing)...
No comments:
Post a Comment