Sunday, May 8, 2016
RESIPI BLUEBERRY JAM MUFFINS
RESIPI BLUEBERRY JAM MUFFINS
sumber : Che'Nom @ iresipi.com... (makes : 15 pcs)
Bahan-Bahan :
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula kastor
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
1 cawan susu segar full cream Dutch Lady atau ikut citarasa
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur bersaiz besar
1/2 cawan minyak sayur atau minyak jagung
Jem blueberry atau ikut citarasa secukupnya
Gula perang secukupnya, untuk ditabur di atas muffin
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180'C. Sediakan cawan kertas di dalam acuan muffin secukupnya. Ketepikan.
2. Di dalam mangkuk, ayakkan tepung gandum, baking powder dan garam, sebatikan dan ketepikan.
3. Di dalam mangkuk berasingan, satukan susu segar, telur, gula, esen vanilla dan kemudian masukkan minyak sayur. Kacau sebati dan tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam bahan adunan kering di dalam mangkuk tadi dan kacau sebati. (Jangan terlebih gaul cukup sekadar sebati jer).
4. Menggunakan kaedah selang-seli, sudukan adunan ke dalam cawan kertas 1/2 penuh, kemudian masukkan 1 sudu kecil jem blueberry di atas adunan dan kemudian tuangkan lagi adunan supaya menjadi 3/4 penuh. Hiaskan dengan taburan gula perang dan bakar selama 20 minit atau sehingga masak sepenuhnya. (Boleh juga ditaburkan dengan sedikit hirisan badam jika suka)...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment