Thursday, July 21, 2016
ACAR IKAN
ACAR IKAN
sumber : Chef Hanieliza...
Bahan-Bahan :
2 ekor ikan selar atau ikan tenggiri (saya guna 5 ekor ikan selar saiz kecil)
1/2 cawan air asam jawa
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji tomato - belah 4/6
Garam & gula secukup rasa
Minyak secukupnya
Bahan Hiris :
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 tangkai cili hijau
1 tangkai cili merah
1 labu bawang besar
1 sudu kecil biji sawi - jika suka
Cara Memasak :
1. Gaul ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan hiris hingga berbau wangi.
3. Masukkan air asam jawa, tomato dan serbuk kunyit. Kemudian masukkan garam dan sedikit gula untuk mengimbangi rasa masam dan masin.
4. Apabila mendidih, masukkan ikan yang digoreng tadi, gaul sebati dan tutup api.
5. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih dan lauk sampingan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment