KEK PISANG

Thursday, July 21, 2016

ACAR IKAN










ACAR IKAN
sumber  :    Chef Hanieliza...




Bahan-Bahan :

   2  ekor  ikan selar atau ikan tenggiri  (saya guna 5 ekor ikan selar saiz kecil)
1/2  cawan  air asam jawa
1/2  sudu kecil  serbuk kunyit
   1  biji  tomato  -  belah 4/6
Garam & gula secukup rasa
Minyak secukupnya


Bahan Hiris :

3  biji  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1  inci  halia
2  tangkai  cili hijau
1  tangkai  cili merah
1  labu  bawang besar
1  sudu kecil  biji sawi  -  jika suka


Cara Memasak :

1.  Gaul ikan dengan garam dan serbuk kunyit.  Goreng hingga masak.  Angkat dan ketepikan.
2.  Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan hiris hingga berbau wangi.
3.  Masukkan air asam jawa, tomato dan serbuk kunyit.  Kemudian masukkan garam dan sedikit gula untuk mengimbangi rasa masam dan masin.
4.  Apabila mendidih, masukkan ikan yang digoreng tadi, gaul sebati dan tutup api.
5.  Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih dan lauk sampingan...

   

No comments:

Post a Comment