KEK PISANG

Tuesday, July 19, 2016

AYAM PAPRIK...










AYAM PAPRIK
sumber  :   FB :  Resipi Orang Kampung...




Bahan-Bahan :

   2  keping  isi ayam bahagian dada  -  dipotong kecil atau dihiris memanjang
   4  biji  bawang merah  -  hiris halus
   4  ulas  bawang putih  -  hiris halus
1/2  inci  halia  -  hiris halus
   1  batang  serai  -  titik
   1  sudu besar  cili kering kisar
1/2  batang  lobak merah  -  hiris memanjang seperti mancis
   4  batang  kacang panjang  -  dipotong dalam 2 inci atau beberapa batang kacang buncis dipotong 2
   2  biji  buah tomato  -  di belah 4
Sedikit bunga kobis  -  dipotong kecil
   6  biji  cili padi  -  titik
   5  helai  daun limau purut
   2  sudu besar  sos tiram
   2  sudu besar  sos cili
   1  sudu besar  sos tomato
   2  sudu besar  gula pasir
   1  sudu besar  garam atau secukupnya
   1  labu  bawang besar  -  dimayang bulat
   1  biji  lada benggala  -  dipotong bulat atau 1 tangkai cili merah - hiris serong
Sedikit sos ikan jika suka
Sedikit air jika perlu


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya.  Tumiskan bawang merah, bawang putih dan serai sehingga berbau wangi dan bawang kekuningan.

2.  Masukkan cili kisar, cili api dan kacau sampai cili masak, garing dan pecah minyak.

3.  Masukkan isi ayam dan biarkan sampai ayam agak masak.

4.  Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, sedikit sos ikan (jika guna), gula dan garam secukup rasa.  Masukkan sedikit air jika perlu.

5.  Masukkan lobak merah, bunga kobis dan kemudian barulah dimasukkan kacang panjang atau kacang buncis.  Biarkan seketika sehingga sayur-sayuran agak lembut.

6.  Kacau sampai masak sebelum dimasukkan tomato dan daun limau purut, hirisan bawang besar dan lada benggala atau cili merah tadi.

7.  Angkat dan sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment