Tuesday, July 19, 2016
AYAM PAPRIK...
AYAM PAPRIK
sumber : FB : Resipi Orang Kampung...
Bahan-Bahan :
2 keping isi ayam bahagian dada - dipotong kecil atau dihiris memanjang
4 biji bawang merah - hiris halus
4 ulas bawang putih - hiris halus
1/2 inci halia - hiris halus
1 batang serai - titik
1 sudu besar cili kering kisar
1/2 batang lobak merah - hiris memanjang seperti mancis
4 batang kacang panjang - dipotong dalam 2 inci atau beberapa batang kacang buncis dipotong 2
2 biji buah tomato - di belah 4
Sedikit bunga kobis - dipotong kecil
6 biji cili padi - titik
5 helai daun limau purut
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam atau secukupnya
1 labu bawang besar - dimayang bulat
1 biji lada benggala - dipotong bulat atau 1 tangkai cili merah - hiris serong
Sedikit sos ikan jika suka
Sedikit air jika perlu
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak secukupnya. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan serai sehingga berbau wangi dan bawang kekuningan.
2. Masukkan cili kisar, cili api dan kacau sampai cili masak, garing dan pecah minyak.
3. Masukkan isi ayam dan biarkan sampai ayam agak masak.
4. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, sedikit sos ikan (jika guna), gula dan garam secukup rasa. Masukkan sedikit air jika perlu.
5. Masukkan lobak merah, bunga kobis dan kemudian barulah dimasukkan kacang panjang atau kacang buncis. Biarkan seketika sehingga sayur-sayuran agak lembut.
6. Kacau sampai masak sebelum dimasukkan tomato dan daun limau purut, hirisan bawang besar dan lada benggala atau cili merah tadi.
7. Angkat dan sedia untuk dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment