Wednesday, July 20, 2016
BINGKA ROTI PANDAN
BINGKA ROTI PANDAN
oleh : zaralovebaking...
sumber asal : My Resipi...
Bahan-Bahan :
5 keping roti putih - dicarik-carik
3 cawan santan/susu segar/susu cair
2 biji telur gred B
1/2 cawan gula pasir
1 sudu teh garam
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh emulco pandan
Sedikit pewarna hijau
Sedikit kranberi kering/kismis - hiasan
Cara Membuat :
1. Carik-carik kecil roti dan rendam sekejap bersama 2 cawan santan, tekan sedikit dengan sudu bagi roti terendam.
2. Sementara itu blend/kisar baki 1 cawan santan, telur, gula, emulco pandan, pewarna hijau dan tepung gandum. Blend/kisar jangan lama sangat cukup sekadar sebati semuanya. Tuangkan bahan yang di blender ke dalam roti yang terendam tadi, kacau rata kesemuanya.
3. Loyang saiz 8"x8" persegi/bulat disapu dengan minyak dan alas dengan kertas minyak. (Kalau ada acuan bingka boleh juga digunakan, sapukan dengan minyak/marjerin untuk elakkan dari melekat).
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Taburkan dengan sedikit kranberi kering atau kismis (jika guna). Oven hendaklah dipanaskan terlebih dulu dalam 8-10 minit.
5. Bakar di dalam oven pada suhu 180'C selama 45 minit hingga 1 jam. Kalau sukakan permukaan atasnya garing, sambung masa bakar hingga 1 jam.
6. Setelah siap baru keluarkan dari oven. Sejukkan dalam 2-3 jam baru dipotong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment