Friday, July 15, 2016
LEMON CHICKEN CHINESE STYLE
LEMON CHICKEN CHINESE STYLE
sumber : suzana-ciksue...
Bahan-Bahan :
1 keping dada ayam - dipotong ikut citarasa
1 sudu kecil kicap cair
1 biji telur
3 sudu besar tepung jagung
Lada sulah secukupnya
Sedikit garam
# Gaulkan kesemuanya dengan ayam, (saya perapkan seketika anggaran 30 minit) dan kemudian goreng. Ketepikan.
Bahan Sos :
1 biji bawang besar bawang besar holland - dimayang bulat & leraikan (tambahan)
1 sudu besar minyak
1 cawan stok ayam (saya gantikan dengan 1 kiub pati ayam - hancurkan & masukkan dalam 1 cawan air tadi untuk dijadikan stok ayam)
1/4 cawan jus lemon
2 sudu besar gula pasir
2 keping hirisan lemon - hiasan
Sedikit bijan - disangai untuk hiasan
Sedikit tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang holland sehingga berbau harum dan sedikit layu.
2. Kemudian masukkan kesemua bahan sos kecuali bancuhan air tepung jagung.
3. Kacau sebati dan sesuaikan rasanya. Biarkan mendidih seketika.
4. Kemudian tambahkan air bancuhan tepung jagung. Sesuaikan kepekatannya ikut citarasa sendiri.
5. Bila kuah agak pekat, masukkan ayam yang digoreng tadi dan gaul rata. Biarkan sebentar.
6. Angkat dan taburkan bijan sangai ataupun hirisan daun bawang. Hiaskan dengan hirisan lemon.
7. Sedia dihidangkan dengan nasi panas...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment