Tuesday, July 19, 2016
KEK PISANG CHOCOLATE RICE
KEK PISANG CHOCOLATE RICE
sumber : DapurTanpaSempadan...
Bahan-Bahan :
150 gm mentega
200 gm tepung kek/tepung naik sendiri *
1/4 sudu teh soda bikarbonate * ( * diayak bersama)
100 gm gula perang atau 150 gm gula kastor
3 biji telur gred A/B
100 ml susu segar
100 gm pisang - dilecek halus
50 gm coklat urai@chocolate rice
1/3 cawan pisang - didadu besar
1/4 cawan kekacang pilihan secukupnya - dicincang untuk hiasan
Beberapa titik esen pisang
Cara Membuat :
1. Panaskan oven pada suhu 170'C. Lenser acuan bersaiz 8 inci dengan mentega , alas dasar acuan dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
2. Putar mentega dengan gula sehingga sebati. Masukkan telur satu demi satu sambil terus memutar sehingga kembang dan berkrim. Masukkan tepung berselang-seli dengan susu segar sehingga habis, putar rata.
3. Masukkan pisang lecek dan esen pisang, gaul dengan spatula. Tambahkan coklat urai dan pisang dadu, gaul rata dan sebati.
4. Tuangkan ke dalam acuan, ratakan dan taburkan dengan cincangan kekacang pilihan di atasnya.
5. Bakar selama 40-50 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment