KEK PISANG

Tuesday, July 19, 2016

KEK PISANG CHOCOLATE RICE








KEK PISANG CHOCOLATE RICE
sumber  :    DapurTanpaSempadan...





Bahan-Bahan :

150  gm  mentega
200  gm  tepung kek/tepung naik sendiri *
 1/4  sudu teh  soda bikarbonate *  ( * diayak bersama)
100  gm  gula perang atau 150 gm  gula kastor
    3  biji  telur gred A/B
100  ml   susu segar
100  gm  pisang  -  dilecek halus
  50  gm  coklat urai@chocolate rice
 1/3  cawan  pisang  -  didadu besar
 1/4  cawan  kekacang pilihan secukupnya  -  dicincang untuk hiasan
Beberapa titik esen pisang


Cara Membuat :

1.  Panaskan oven pada suhu 170'C.  Lenser acuan bersaiz 8 inci dengan mentega , alas dasar acuan dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi.  Ketepikan.

2.  Putar mentega dengan gula sehingga sebati.  Masukkan telur satu demi satu sambil terus memutar sehingga kembang dan berkrim.  Masukkan tepung berselang-seli dengan susu segar sehingga habis, putar rata.

3.  Masukkan pisang lecek dan esen pisang, gaul dengan spatula.  Tambahkan coklat urai dan pisang dadu, gaul rata dan sebati.

4.  Tuangkan ke dalam acuan, ratakan dan taburkan dengan cincangan kekacang pilihan di atasnya.

5.  Bakar selama 40-50 minit atau sehingga masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment