Thursday, July 7, 2016
KURMA DAGING
KURMA DAGING
Bahan-Bahan :
500 gm daging batang pinang - dibersihkan & potong kiub
1 peket kecil rempah kurma ayam/daging ADABI - bancuh dengan sedikit air
3 biji ubi kentang - dibelah 4
1 labu bawang besar - dibelah 4
2 biji buah tomato - dibelah 4 setiap satu
2 biji cili hijau - dibelah 2 tidak putus
2 cawan santan pekat dari 1 biji kelapa
1 biji limau nipis - ambil jusnya
2 sudu besar marjerin
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan Tumbuk :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan marjerin. Tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi. Kacau rata dan biarkan naik minyak.
2. Masukkan rempah kurma dan kacau rata sehingga naik minyak semula.
3. Masukkan daging dan kentang. Biarkan seketika sehingga daging berubah warna. Masukkan sedikit air.
4. Kemudian masukkan santan dan kacau rata. Biarkan mendidih.
5. Setelah ayam dan kentang empuk/lembut, masukkan garam secukup rasa dan jus limau. Perlahankan api.
6. Masukkan cili hijau, bawang besar, tomato dan biarkan sehingga naik minyak semula dan kuah kelihatan sedikit pekat. Tutup api dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment