KEK PISANG

Thursday, July 7, 2016

NASI TOMATO









NASI TOMATO
sumber  :    Chef Hanieliza...




Bahan-Bahan :

   5  cawan  beras  -  cuci bersih, rendam seketika  & toskan
1/2  cawan  susu cair
   4  biji  tomato masak  -  dicincang
1/2  cawan  sos tomato
   2  sudu besar  marjerin/minyak sapi
   5  sudu besar  minyak masak
Garam secukup rasa
Air secukupnya  (ikut sukatan beras dalam 5 cawan juga - saya lebihkan dalam 1/2 cawan lagi memandangkan beras yang saya guna sedikit keras)
Daun pandan 1 helai disimpul atau daun sup yang dicincang  (saya guna cincangan daun sup)


Bahan Tumis :

3  ulas  bawang putih  -  hiris
5  ulas  bawang merah  -  hiris
1  inci  halia  -  hiris
3  biji  buah pelaga
3  kuntum  bunga cengkih
1  inci  kulit kayu manis
2  kuntum  bunga lawang


Cara Memasak :

1.  Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan rempah tumis dengan minyak masak dan minyak sapi sehingga kuning keemasan dan naik bau.  Gunakan periuk rice cooker.

2.  Masukkan susu cair, sos tomato, tomato cincang, garam dan gaul rata.  Tambahkan air dan biarkan mendidih.

3.  Masukkan beras dan daun pandan/daun sup dan alihkan periuk ke dalam tempat rice cooker dan biarkan masak sepenuhnya.

4.  Apabila nasi telah kering, kacau/gemburkan rata tetapi jangan sampai hancur.

No comments:

Post a Comment