Thursday, July 7, 2016
GORENG KOBIS ALA-ALA MAMAK
GORENG KOBIS ALA-ALA MAMAK
Bahan-Bahan :
1/2 biji kobis bulat saiz sederhana - dihiris
1 sudu teh biji sawi
1 biji tomato - dipotong kiub
1 tangkai cili merah - hiris
3 biji bawang merah - hiris
1 biji bawang putih - hiris
1/2 cawan ikan bilis - cuci bersih & toskan
Garam & serbuk perasa ikan bilis secukupnya
Minyak masak untuk menumis
Cara Memasak :
1. Panaskan 2 sudu makan minyak masak. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis sehingga berbau wangi.
2. Masukkan biji sawi dan kacau rata.
3. Masukkan kobis, tomato, garam dan serbuk perasa ikan bilis. Masukkan juga sedikit air untuk melembutkan kobis. Kacau rata sehingga kobis dan tomato lembut.
4. Akhir sekali masukkan hirisan cili merah, kacau rata dan tutup api.
5. Sedia untuk dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment