KEK PISANG

Monday, July 4, 2016

DAGING MASAK TEMPRA








DAGING MASAK TEMPRA
sumber  :   Dapur Tanpa Sempadan...




Bahan-Bahan :

500  gm  daging batang pinang *  -  hiris nipis, cuci bersih & toskan
    1  inci  halia *  -  ditumbuk halus
    3  ulas  bawang putih *  -  ditumbuk halus  ( * digaul rata & perapkan sekejap)
    1  camca besar penuh  gula pasir
 1/2  camca teh  cuka masakan
    1  camca teh  serbuk lada sulah
    1  biji  bawang besar  -  hiris bulat & leraikan
 1/2  biji  trafficlight capsicum@hijau/kuning/merah  -  dipotong dadu setiap setengahnya
    2  camca besar  kicap pekat
 1-2  camca besar  kicap masin JALEN
     1  cawan  air
Sedikit hirisan daun bawang untuk hiasan


Cara Memasak :

1.  Panaskan 2 camca besar minyak, masukkan gula pasir dan biarkan cair dan bertukar menjadi karamel, gunakan api kecil.  Kemudian masukkan daging yang diperap tadi, gaul rata dan masak sehingga daging kecut.

2.  Tambahkan kicap pekat, kicap masin dan air.  Kacau rata dan masak sehingga pekat dan daging empuk.  Tambahkan cuka dan serbuk lada sulah.  Kacau, tambahkan bawang besar dan trafficlight capsicum.  Gaul rata.

3.  Masak sekejap sehingga pekat.  Rasa dan jika kurang masin boleh ditambah sedikit lagi kicap masin.  Hiaskan dengan hirisan daun bawang ketika menghidang...







No comments:

Post a Comment