Monday, July 4, 2016
DAGING MASAK TEMPRA
DAGING MASAK TEMPRA
sumber : Dapur Tanpa Sempadan...
Bahan-Bahan :
500 gm daging batang pinang * - hiris nipis, cuci bersih & toskan
1 inci halia * - ditumbuk halus
3 ulas bawang putih * - ditumbuk halus ( * digaul rata & perapkan sekejap)
1 camca besar penuh gula pasir
1/2 camca teh cuka masakan
1 camca teh serbuk lada sulah
1 biji bawang besar - hiris bulat & leraikan
1/2 biji trafficlight capsicum@hijau/kuning/merah - dipotong dadu setiap setengahnya
2 camca besar kicap pekat
1-2 camca besar kicap masin JALEN
1 cawan air
Sedikit hirisan daun bawang untuk hiasan
Cara Memasak :
1. Panaskan 2 camca besar minyak, masukkan gula pasir dan biarkan cair dan bertukar menjadi karamel, gunakan api kecil. Kemudian masukkan daging yang diperap tadi, gaul rata dan masak sehingga daging kecut.
2. Tambahkan kicap pekat, kicap masin dan air. Kacau rata dan masak sehingga pekat dan daging empuk. Tambahkan cuka dan serbuk lada sulah. Kacau, tambahkan bawang besar dan trafficlight capsicum. Gaul rata.
3. Masak sekejap sehingga pekat. Rasa dan jika kurang masin boleh ditambah sedikit lagi kicap masin. Hiaskan dengan hirisan daun bawang ketika menghidang...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment