Friday, July 21, 2017
ASAM PEDAS IKAN PATIN...
ASAM PEDAS IKAN PATIN
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan patin bersaiz sederhana ~ dipotong, cuci bersih & toskan
600 ml air
2 sudu kecil pati asam jawa ~ dibancuh dengan 1/2 cawan air
2 biji terung bulat ~ dibelah 6 & rendam di dalam air
2 batang serai ~ dititik
5 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan ~ dibelah 2
1 sudu kecil lada hitam ~ ditumbuk
1/2 cawan minyak masak untuk menumis
Garam & gula secukupnya
Bahan Kisar :
20 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
7 biji bawang merah
2 cm belacan
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak dengan api sederhana.
2. Masukkan serai dan bancuhan pati asam jawa. Gaul sebati.
3. Tambahkan air dan biarkan mendidih selama 10 minit atau lebih.
4. Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, terung serta ikan patin.
5. Tambahkan lada hitam tumbuk.
6. Masak ikan patin dan terung sehingga masak dan terung lembut.
7. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
8. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan...
TIPS : Cuci ikan patin dengan garam dan asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir ikan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment