KEK PISANG

Friday, July 21, 2017

ASAM PEDAS IKAN PATIN...







ASAM PEDAS IKAN PATIN




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan patin bersaiz sederhana  ~  dipotong, cuci bersih & toskan
600  ml  air
2  sudu kecil  pati asam jawa  ~  dibancuh dengan 1/2 cawan air
2  biji  terung bulat  ~  dibelah 6 & rendam di dalam air
2  batang  serai  ~  dititik
5  tangkai  daun kesum
1  kuntum  bunga kantan  ~  dibelah 2
1  sudu kecil  lada hitam  ~  ditumbuk
1/2  cawan  minyak masak untuk menumis
Garam & gula secukupnya


Bahan Kisar :

20  tangkai  cili kering
3  ulas  bawang putih
7  biji  bawang merah
2  cm  belacan
2  cm  kunyit hidup
2  cm  halia


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak dengan api sederhana.
2.  Masukkan serai dan bancuhan pati asam jawa.  Gaul sebati.
3.  Tambahkan air dan biarkan mendidih selama 10 minit atau lebih.
4.  Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, terung serta ikan patin.
5.  Tambahkan lada hitam tumbuk.
6.  Masak ikan patin dan terung sehingga masak dan terung lembut.
7.  Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
8.  Tutup api dan sedia untuk dihidangkan...


TIPS :   Cuci ikan patin dengan garam dan asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir ikan...

No comments:

Post a Comment