KEK PISANG

Tuesday, July 11, 2017

RESIPI LONTONG JOHOR...













RESIPI LONTONG JOHOR
rujukan :    tiffinbiru@CMG...




Bahan-Bahan :

5  tangkai  kacang panjang  ~  hiris serong
1  biji  kentang  ~  kupas & potong kiub
1  batang  lobak merah saiz kecil  ~  hiris nipis
2  keping  tauhu  ~  dipotong kiub & digoreng separuh masak
2  keping  tempe berbungkus daun  ~  dipotong kiub & digoreng separuh masak
1  biji  terung ungu saiz sederhana  ~  dipotong kiub & direndam
Tauhu kering@fucuk selebar 2 tapak tangan  ~  dipotong kecil & direndam sehingga lembut
1/2  biji  sengkuang saiz kecil  ~  kupas, potong kecil & direndam
1  cekak  soo hoon  ~  cuci bawah air paip & kerat pendek
1/4  bahagian  kobis bulat  ~  hiris kecil, cuci bersih & toskan
1.5  liter  santan cair
800  ml  pati santan
2  helai  daun salam  (optional)
Garam & gula secukup rasa
Air panas jika perlu


Bahan-bahan Kisar Halus :

7-8  biji  bawang merah kecil
3  ulas  bawang putih
1  inci  kunyit hidup
4  biji  buah keras  ~  hiris
1  genggam  udang kering  ~  cuci bersih & rendam 10 minit, toskan


Bahan-bahan Lontong :

Nasi Impit atau Ketupat secukupnya
Telur rebus secukupnya
Sambal tumis/sambal kacang
Serunding Kelapa


Cara Memasak :

1.  Untuk Kuah Lodeh :  Panaskan minyak di dalam periuk (anggaran 5 sudu besar).  Tumiskan bahan-bahan kisar halus sehingga berbau harum.  Masukkan daun salam (jika guna).  Tuangkan santan cair, kacau dan biarkan mendidih.  Masukkan bahan-bahan yang keras dahulu seperti lobak merah, kentang, sengkuang, tempe dan tauhu kering (toskan airnya dahulu).  Kacau rata dan masak sehingga bahan-bahan tadi lembut sedikit.

2.  Tambahkan kacang panjang, kobis, terung (toskan airnya) dan kacau rata.  Biarkan mendidih, jika kurang kuah boleh tambahkan sedikit air panas.  Masukkan soo hoon yang dikerat pendek tadi dan tuangkan pati santan.  Kacau perlahan,perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula.  Biarkan mendidih dengan api sederhana sambil dikacau perlahan.  Masak sekejap lagi, sesuaikan rasa dan jika 'ok', tutup api.  Ketepikan.

3.  Untuk menghidang lontong :  Potong Nasi Impit/Ketupat pada saiz kecil dan masukkan ke dalam mangkuk bersesuaian.  Tuangkan secukupnya Kuah Lodeh bersama-sama isinya sekali.  Letakkan telur rebus, serunding kelapa dan sambal tumis.  Sedia untuk dihidangkan...


Juadah Raya (25/6/2017 - Ahad)...

No comments:

Post a Comment