KEK PISANG

Friday, July 21, 2017

STICKY DATE PUDDING...











STICKY DATE PUDDING
rujukan :    FB@ Seismik Makan...




Bahan Kek :

250  gm  kurma  ~  dicincang
1  sudu teh  baking soda@soda bikarbonat
1  sudu teh  garam
1 1/2  cawan  air mendidih
2  cawan  tepung gandum
1 1/2  sudu teh  baking powder
2  biji  telur  (saya guna gred A)
120  gm  mentega  ~  dilembutkan
3/4  cawan  gula perang
1  sudu teh  esen vanilla


Bahan Sos :  (tak buat, saya ganti dengan homemade salted caramel)

1  cawan  gula perang
1 1/4  cawan  krim@UHT Dairy Whipping Cream
1/2  sudu teh  esen vanilla
4  sudu besar  mentega


Cara-Cara :

1.  Gaulkan kurma cincang dengan baking soda.

2.  Masukkan air mendidih dan biarkan selama 20 minit.

3.  Dalam mangkuk lain, gaulkan tepung gandum, garam dan baking powder, tapis dan ketepikan.

4.  Pukul mentega dan gula perang sehingga sedikit kembang.

5.  Masukkan telur satu persatu dan pukul seketika.

6.  Masukkan esen vanilla dan pukul sekadar sebati saja.

7.  Masukkan adunan tepung dan gaul sebati.

8.  Masukkan kurma yang direndam berserta air kurma dan gaul sebati.

9.  Tuangkan ke dalam bekas bersaiz 8 inci persegi yang disapu mentega dan bakar selama 40 minit sehingga masak pada suhu 180'C.

10.  Untuk membuat sos :  Cairkan mentega dan masukkan krim, gula perang dan esen vanilla.  Didihkan sehingga pekat.

11.  Tuangkan sos ke atas kek dan hidangkan...

No comments:

Post a Comment