Friday, July 21, 2017
AYAM MASAK LEMAK CILI API...
AYAM MASAK LEMAK CILI API
rujukan : iresipi.com
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam ~ potong kecil, cuci bersih & toskan
15-20 biji cili api *
1 inci kunyit hidup * (* ditumbuk lumat )
1 batang serai ~ dititik
1 biji kentang ~ dipotong ikut citarasa (tambahan)
1 keping asam gelugur ~ jika suka
1 helai daun kunyit ~ dihiris
1 kotak santan KARA atau santan segar 1 paket (200 ml)
1 cawan air
Garam secukup rasa
Cara Memasak :
1. Panaskan kuali dengan api paling kecil. Masukkan ayam (tidak perlu letak minyak). Tujuannya untuk bagi air ayam keluar agar nanti kuah lemak tidak rasa bau hanyir ayam.
2. Masukkan sekali cili api dan kunyit hidup yang telah ditumbuk ke dalam kuali dan digaul bersama ayam. Gaul dan panaskan sekejap saja. Kemudian angkat ayam bersama cili dan serai tadi. Ketepikan seketika.
3. Panaskan santan di dalam periuk. Panaskan dengan api kecil sehingga santan mendidih. Kemudian masukkan kembali ayam yang telah digaul bersama cili api, kunyit dan serai tadi ke dalam santan di atas api kecil. Masukkan kentang dan sedikit air ikut kesesuaian. Sentiasa dikacau agar santan tidak pecah minyak dan kentang menjadi empuk. Masukkan asam gelugur (jika guna). Masukkan garam secukup rasa dan akhir sekali hirisan daun kunyit. Biarkan mendidih seketika, tutup api dan sedia untuk dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
kecur teman nengoknye..
ReplyDelete