KEK PISANG

Friday, July 21, 2017

SUP AYAM...








SUP AYAM




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  ~  dipotong kecil, cuci bersih & toskan
2  biji  kentang  ~  potong kiub
1/2  batang  lobak merah  ~  potong kiub
1  batang  celery  ~  potong kecil
2  ulas  bawang merah *
2  ulas  bawang putih *
1  inci  halia *
1  paket  sup bunjut Adabi
Garam & gula secukupnya
Minyak masak untuk menumis
Air secukupnya
Bawang goreng
Daun bawang secukupnya  ~  hiris kasar


Cara Memasak :

1.  Tumbuk atau hiris bahan-bahan bertanda (*).

2.  Panaskan minyak secukupnya di dalam periuk, tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk/dihiris sehingga naik bau.

3.  Masukkan ayam, kentang dan lobak merah.  Kacau sebati menggunakan api perlahan.  Biarkan ayam berubah warna seketika dan jusnya keluar serta agak kering.

4.  Setelah itu masukkan air secukupnya serta masukkan sup bunjut.

5.  Kacau, tambahkan garam dan gula secukup rasa dan tutup periuk.  Masak sehingga ayam dan sayur-sayuran lembut menggunakan api perlahan.

6.  Apabila sudah empuk, masukkan batang celery.  Masak sehingga mendidih dan batang celery sedikit layu.  Sesuaikan rasa dan tutup api.

7.  Hidangkan bersama taburan bawang goreng dan daun bawang yang dihiris...

1 comment: