KEK PISANG

Tuesday, July 11, 2017

NASI MINYAK...









NASI MINYAK
rujukan :    tiffinbiru@CMG...




Bahan-Bahan :

4  cawan  beras basmathi  ~  rendam 30 minit & toskan
1 1/2  cawan  susu cair
1/4  cawan  minyak jagung
4  sudu besar  minyak sapi
4  cawan  air
1  biji  bawang besar  ~  hiris halus
2  helai  daun pandan  ~  disimpul
3  ulas  bawang putih *
4 cm  halia *  ( * kisar halus )
2  sudu teh  garam
Secubit gula


Bahan Rempah Tumis :

1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
5  kuntum  bunga cengkih
3  biji  buah pelaga
Sedikit pewarna kuning  (atau hijau)
Hirisan daun bawang secukupnya (untuk hiasan)


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak jagung dan minyak sapi.  Tumiskan rempah tumis dan bawang besar sehingga berbau harum dan bawang layu.  Masukkan bahan kisar dan daun pandan.  Tuangkan air dan biarkan mendidih.

2.  Masukkan susu cair, garam dan secubit gula.  Bila mendidih sekali lagi, tutup api dan tuangkan ke dalam periuk rice cooker, masukkan beras, kacau rata dan tanak seperti biasa.

3.  Bila nasi hampir kering, buatkan beberapa lubang dan titiskan pewarna, taburkan kismis (jika guna) dan daun ketumbar (jika suka).  Biarkan nasi betul-betul masak.

4.  Gemburkan nasi dengan garfu dengan perlahan, sekadar bergaul mesra.  Taburkan bawang goreng, hirisan daun sup/bawang, gajus goreng dan kacang pis (jika suka)...


Juadah Raya (25/6/2017 - Ahad)...

No comments:

Post a Comment