KEK PISANG

Tuesday, July 11, 2017

SERUNDING KELAPA...








SERUNDING KELAPA UDANG KERING
rujukan :    tiffinbiru@CMG




Bahan-Bahan :

1  biji  kelapa basah  ~  parut putihnya *
1/3  sudu teh  serbuk kunyit *  (* digaul rata)
3  sudu besar  udang kering  ~  rendam selama 10 minit & toskan, tumbuk halus
2  sudu besar  cili kisar atau lebih jika nak pedas
8  biji  bawang merah *
2  ulas  bawang putih *
1/2  inci  lengkuas *
3  batang  serai *  ~  hiris halus
1  sudu besar penuh  ketumbar biji  ~  di sangai *
1/2  sudu teh  jintan kasar  ~  di sangai *
1/2  sudu teh  jintan halus  ~  di sangai *  ( * dikisar halus )
1/4  cawan  jus asam jawa
3  helai  daun limau purut
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Kelapa parut yang telah digaul dengan kunyit tadi di sangai di dalam kuali selama 2-3 minit, angkat dan ketepikan.

2.  Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bahan kisar halus sehingga berbau harum, masukkan cili kisar dan udang kering, tumiskan sehingga terbit minyak menggunakan api sederhana.  Masukkan garam secukup rasa dan gula (selalunya serunding agak manis sedikit) dan daun limau purut dan jus asam jawa.  Kacau rata dan biarkan masak sekejap.

3.  Masukkan kelapa tadi dan gaul rata, masak dengan api kecil sambil dikacau sehingga serunding tadi kering dan ringan tetapi masih lembap.  Tutup api, angkat dan sejukkan...

(Juada Raya 25/6/2017 - Ahad)

No comments:

Post a Comment