Tuesday, July 11, 2017
SERUNDING KELAPA...
SERUNDING KELAPA UDANG KERING
rujukan : tiffinbiru@CMG
Bahan-Bahan :
1 biji kelapa basah ~ parut putihnya *
1/3 sudu teh serbuk kunyit * (* digaul rata)
3 sudu besar udang kering ~ rendam selama 10 minit & toskan, tumbuk halus
2 sudu besar cili kisar atau lebih jika nak pedas
8 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1/2 inci lengkuas *
3 batang serai * ~ hiris halus
1 sudu besar penuh ketumbar biji ~ di sangai *
1/2 sudu teh jintan kasar ~ di sangai *
1/2 sudu teh jintan halus ~ di sangai * ( * dikisar halus )
1/4 cawan jus asam jawa
3 helai daun limau purut
Garam & gula secukup rasa
Cara Memasak :
1. Kelapa parut yang telah digaul dengan kunyit tadi di sangai di dalam kuali selama 2-3 minit, angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bahan kisar halus sehingga berbau harum, masukkan cili kisar dan udang kering, tumiskan sehingga terbit minyak menggunakan api sederhana. Masukkan garam secukup rasa dan gula (selalunya serunding agak manis sedikit) dan daun limau purut dan jus asam jawa. Kacau rata dan biarkan masak sekejap.
3. Masukkan kelapa tadi dan gaul rata, masak dengan api kecil sambil dikacau sehingga serunding tadi kering dan ringan tetapi masih lembap. Tutup api, angkat dan sejukkan...
(Juada Raya 25/6/2017 - Ahad)
Labels:
Juadah raya
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment