TUMIS SAMBAL BELACAN
KACANG BENDI
rujukan : resipinannie.blogspot.my
Bahan-Bahan :
15 biji kacang bendi ~ dipotong kecil serong
1 biji telur saiz besar
Garam & gula secukup rasa
Bahan Tumbuk Lumat :
3 biji cili merah
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil belacan bakar
2 sudu makan udang kering
Cara Memasak :
Bendi dibersihkan dan dipotong kecil serong. Panaskan anggaran 4 sudu besar minyak masak dan tumiskan kesemua bahan tumbuk lumat tadi. Kacau dan biarkan masak sampai wangi dan pecah minyak. Jika sambal kelihatan kering tambahkan sedikit lagi minyak. Kemudian masukkan telur dan terus kacau biarkan telur masak seketika. Masukkan bendi, garam secukup rasa dan jika perlu masukkan sedikit gula. Kacau sampai bendi masak tetapi jangan masak terlalu lama nanti bendi menjadi lembik...
Puff Pastry berintikan sosej berkeju untuk minum petang...
No comments:
Post a Comment