BISKUT SAMPERIT SUSU
rujukan : FB@MAHN...
Bahan-Bahan :
250 gm mentega
250 gm susu pekat manis
500 gm tepung jagung - diayak
50 gm tepung gandum - diayak
Cara-Cara :
1. Putar susu pekat dan mentega sekadar sebati sahaja menggunakan senduk kayu.
2. Masukkan tepung jagung, tepung gandum sedikit demi sedikit.
3. Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh ditekan dengan acuan.
4. Masukkan adunan ke dalam acuan samperit dan tekan ke atas dulang pembakar.
5. Hiaskan dengan chocolate chip atau sebarang hiasan yang disukai.
6. Bakar selama 15 minit atau sehingga masak pada suhu 170'C.
INFO : Selepas tekan dengan acuan, rehatkan dalam 20 minit atau lebih agar bunganya tidak akan jatuh selepas dibakar. Untuk membuat dua corak seperti di atas, adunan dibahagi kepada 2 bahagian dan diletakkan perisa/pewarna yang disukai...
No comments:
Post a Comment