KEK PISANG

Wednesday, July 12, 2017

PAJERI TERUNG...









PAJERI TERUNG
rujukan :    Azie Kitchen...




Bahan-Bahan :

4-5  biji  terung  ~  belah 2 tanpa putus  (saya guna terung bulat)
2  paket kecil  serbuk rempah kari daging BABAS
1  paket kecil  kerisik
1  mangkuk kecil  santan  (anggaran 1 plastik kecil)
2  sudu kecil  garam atau secukup rasa
3  sudu besar  gula atau secukup rasa
Serbuk perasa secukupnya


Bahan Kisar :

6  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1  ibu jari  halia
Segenggam udang kering


Cara Memasak :

Tumiskan bahan kisar sehingga berbau wangi dan masukkan rempah kari kering (tidak dibancuh dengan air) dan kacau rata cepat-cepat.  Masukkan sedikit santan supaya tidak hangit dan kacau rata.  Kemudian masukkan baki santan, garam, gula, serbuk perasa serta kerisik supaya kesemua sekali masak mesra.

Akhir sekali, masukkan terung dan sedikit air sehingga agak terung tenggelam sahaja.  Masak dengan api sederhana sehingga terung lembut dan kuah pecah minyak.  Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment