Tuesday, July 11, 2017
RENDANG DAGING ALA MINANG...
RENDANG DAGING ALA MINANG
rujukan : tiffinbiru@CMG
Bahan-Bahan :
1 kg. daging batang pinang
1 liter pati santan
2 sudu besar kerisik
1 keping asam gelugur
1 sudu besar gula melaka
2 helai daun kunyit ~ dimayang halus
3 sudu besar cili kisar
Garam secukup rasa
Bahan Kisar Halus :
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
2 inci halia
1 inci lengkuas
4 batang serai ~ hiris halus
4 biji buah keras ~ hiris
30 biji cili padi kampung
Cara Memasak :
1. Daging batang pinang dipotong kiub, cuci bersih dan toskan. Masukkan ke dalam kuali bersama bahan-bahan kisar halus dan cili kisar, kacau rata dan masak sehingga daging kecut dan airnya sedikit kering. Tuangkan santan, kacau rata dan masak sehingga mendidih.
2. Masukkan kerisik, kacau dan teruskan memasak dengan api sederhana sehingga pekat. Tambahkan asam gelugur, garam secukup rasa dan gula melaka. Kacau dan teruskan memasak sehingga rendang kering. Masukkan daun kunyit dan kacau. Masak sekejap lagi, rasa dan jika 'ok' bolehlah tutup api. Hidangkan...
INFO :
1. Pastikan rendang diisi di dalam bekas yang bersih dan kering.
2. Biar betul-betul sejuk baru ditutup untuk mengelakkan rendang cepat rosak..
Juadah RAYA (25/6/2017 - Ahad)
Labels:
Juadah raya
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam..
ReplyDeletesinggh nk tgok resepi rendang ala minang kat sini..hehe
sedap nye..
Silakan adda syuhada..selamat hari raya.😊
ReplyDelete