KEK PISANG

Sunday, July 30, 2017

BEBOLA DAGING SOS LADA HITAM...









BEBOLA DAGING SOS LADA HITAM
rujukan :    dariduniadapurku.blogspot.my




Bahan-Bahan :

20-25  biji  bebola daging
1 1/2  sudu kecil  serbuk jintan manis
1/2  sudu kecil  lada hitam kasar
3  sudu besar  sos lada hitam
2  sudu besar  sos tomato
1  sudu besar  kicap manis
1/2  biji  bawang besar  ~  dipotong baji
1  biji  tomato  ~  dipotong 4 atau 5
1  tangkai  lada merah  ~  dihiris serong
5  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
1/2  inci  halia
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Goreng bebola daging sehingga masak keperangan.  Angkat dan ketepikan seketika.

2.  Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk halus.

3.  Panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk sehingga wangi.  Masukkan serbuk jintan manis dan juga lada hitam kasar.  Kacau lagi sehingga naik bau.

4.  Masukkan sos tomato, sos lada hitam dan kicap manis.  Tambahkan sedikit air.  Masukkan tomato, bawang besar dan lada merah yang telah dihiris.

5.  Masukkan bebola daging tadi dan kacau sebati dengan sos sehingga bergaul mesra dan pekat.  Tambahkan garam dan gula secukup rasa. 

6.  Sedia dihidangkan...


NOTA :   Sos-sos boleh dilebihkan kalau nak kuah banyak...

No comments:

Post a Comment