KEK PISANG

Wednesday, July 12, 2017

SAMBAL TERUNG...








SAMBAL TERUNG
rujukan :    Chef Hanieliza...




Bahan-Bahan :

2  biji  terung panjang
1  sudu kecil  serbuk kunyit
1  labu  bawang besar  ~  dihiris
1  cawan  minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan Ditumbuk/Dikisar :

10  tangkai  cili kering  ~  rendam dalam air panas sehingga lembut
3  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
Sedikit belacan (jika suka)


Cara Memasak :

1.  Terung dipotong pendek dan dibelah tengah tanpa putus.
2.  Gaulkan terung dengan serbuk kunyit dan garam.
3.  Panaskan minyak dan goreng terung hingga garing.  Angkat dan ketepikan.
4.  Tinggalkan separuh minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk/dikisar hingga naik minyak.
5.  Masukkan terung, bawang besar dan garam.  Kemudian kacau rata.
6.  Sedia dihidangkan...

1 comment: