oleh : Yatiememories.blogspot.com
KUIH LAPIS KELADI
oleh : Yatiememories.blogspot.com
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan A :
2 cawan air
1 1/4 cawan gula halus
1/2 tsp. garam
2 helai daun pandan - disimpul
Bahan B :
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung jagung
2 cawan santan pekat
2 cawan air
Bahan C :
1/2 cawan santan pekat
Bahan D :
1 cawan keladi (rebus )
sedikit pewarna ungu (jika suka)
Cara membuat :
1. Masakkan bahan A hingga gula larut dan sejukkan. Ketepikan dahulu.
2. Dalam bekas lain, satukan bahan B. Gaul rata dan masukkan bahan A ke dalam bahan B.
3. Kacau hingga sebati, tapiskan adunan dan bahagikan kepada 2 bahagian sama rata.
4. Satu bahagian masukkan bahan C (santan) dan satu bahagian lagi bahan D (keladi) serta sedikit pewarna ungu.
5. Bahagikan pula setiap bahagian pada 3 bahagian supaya jumlah cecair sama iaitu 3 ungu dan 3 lagi putih.
6. Masukkan adunan keladi ke dalam loyang 8 inci yang telah disapu minyak terlebih dahulu dan kukus selama 7 minit.
7. Kemudian masukkan adunan santan dan kukus selama 7 minit.
8. Ulang hingga habis. Adunan akhir kukus 20 minit dengan api sederhana supaya permukaan kuih licin dan cantik. Sejukkan barulah dipotong.
Nota : resipi asal kuih lapis labu tapi ditukar keladi kerana tiada stok labu dirumah.
No comments:
Post a Comment