KEK PISANG

Wednesday, June 4, 2014

AYAM RENDANG HIJAU








AYAM RENDANG HIJAU
sumber :  buku resipi menggunakan pemanggang ajaib - Chef Hanieliza



Bahan-bahan :

1/2  ekor  ayam  (dipotong sederhana)
1/2  sudu teh  serbuk kunyit
   2  batang  serai  (diketuk)
   5  helai  daun limau purut  (boleh diganti dengan daun kunyit)
   1  cawan  santan pekat
   1  sudu makan  kerisik
   2  sudu makan  minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan Tumisan :  (dikisar)

   5  biji  cili hijau
 10  biji  cili api
   1  inci  halia
1/2  inci  lengkuas
   1  labu  bawang besar
   3  ulas  bawang putih
   5  biji  bawang merah


Cara Membuat :

1.   Gaulkan ayam dengan sedikit serbuk kunyit dan sedikit garam. 
2.   Masukkan ayam ke dalam pemanggang ajaib, tutup dan bakar dengan api sederhana selama 10 minit.  Ketepikan.
3.   Masukkan sedikit minyak masak.  Tumiskan bahan dikisar, serai dan daun limau purut hingga wangi.
4.   Masukkan santan, kerisik dan garam secukup rasa.  Tutup pemanggang ajaib dan masak selama 5 minit.
5.   Masukkan ayam dan kacau sebati.  Tutup api.  Hidangkan.  

No comments:

Post a Comment