KEK PISANG

Wednesday, April 20, 2016

ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG








ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG
oleh  :    zaralovebaking...




Bahan-Bahan  :


2  ekor  ikan kembung bersaiz besar
1  biji  tomato  -  dibelah 4
4  biji  bend
1  genggam  daun kesom
2  sudu besar  cili kisar
1  sudu besar  pes asam jawa atau ikut citarasa
Air secukupnya
Garam@serbuk pati ikan bilis & gula secukup rasa


Bahan Tumbuk Halus :

   4  biji  bawang merah
   2  ulas  bawang putih
1/2  inci  kunyit hidup
1/2  inci  halia
   1  biji  buah keras  -  titik
Sedikit belacan


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus sehingga berbau harum.  Masukkan cili kisar dan tumis cili sehingga garing, menggunakan api kecil dan kacau selalu.  Masukkan pes asam jawa, kacau rata dan tuangkan air secukupnya, (anggaran 2 cawan).  Biarkan mendidih.

2.  Masukkan daun kesom dan ikan, masak dengan api sederhana.  Tambahkan bendi dan biarkan bendi lembut sedikit.  Tambahkan garam@serbuk pati ikan bilis secukup rasa dan sedikit gula.  Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap, sesuaikan rasa dan tutup api.  Hidangkan!!!!

No comments:

Post a Comment