Wednesday, April 20, 2016
ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG
ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG
oleh : zaralovebaking...
Bahan-Bahan :
2 ekor ikan kembung bersaiz besar
1 biji tomato - dibelah 4
4 biji bend
1 genggam daun kesom
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar pes asam jawa atau ikut citarasa
Air secukupnya
Garam@serbuk pati ikan bilis & gula secukup rasa
Bahan Tumbuk Halus :
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
1 biji buah keras - titik
Sedikit belacan
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus sehingga berbau harum. Masukkan cili kisar dan tumis cili sehingga garing, menggunakan api kecil dan kacau selalu. Masukkan pes asam jawa, kacau rata dan tuangkan air secukupnya, (anggaran 2 cawan). Biarkan mendidih.
2. Masukkan daun kesom dan ikan, masak dengan api sederhana. Tambahkan bendi dan biarkan bendi lembut sedikit. Tambahkan garam@serbuk pati ikan bilis secukup rasa dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap, sesuaikan rasa dan tutup api. Hidangkan!!!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment