Friday, April 15, 2016
BEGEDIL KENTANG
BEGEDIL KENTANG
sumber : Ilham Dapur...
Bahan-Bahan :
2 biji ubi kentang saiz sederhana - kupas kulit & hiris nipis
1 biji telur - asingkan kuning & putih
1/2 labu bawang besar - cincang
Daun bawang secukupnya - hiris
Sedikit serbuk pati ayam
Minyak masak untuk menggoreng secukupnya
Cara Penyediaan :
1. Panaskan minyak secukupnya dan gorengkan kentang biar sedikit perang, angkat dan masak sampai habis.
2. Tumbuk lumat kentang goreng tadi, kemudian satukan dengan kuning telur, daun bawang, bawang besar, serbuk pati ayam dan sebatikan.
3. Ambil segumpal adunan dan leperkan di atas telapak tangan, buat sampai habis.
4. Panaskan minyak, kocok sedikit putih telur dan celupkan begedil di dalam putih telur, goreng sehingga perang di kedua-dua bahagian, angkat dan toskan.
5. Hidangkan bersama sos kegemaran...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment