Caesar Salad siap dengan sosnya dibeli di Tesco...
LASAGNA SEDAP
sumber : FB : (iresipi.com@Che'Nom); (sangat sedap)...
Bahan-Bahan : (8"x 8" square)
Kepingan lasagna segera, tak perlu rebus (tapi saya rendam dalam air panas anggaran 10 minit untuk lembutkan sikit)
Parutan keju Mozzarella secukupnya
Serbuk keju Parmesan secukupnya
Bahan Untuk Sos Bolognaise :
300 gm daging atau ayam kisar
379 gm @ 1 jar kecil sos Prego Traditional
3 sudu besar minyak zaitun extra virgin
1 biji bawang besar kuning - dipotong dadu kecil
4 ulas bawang putih - dihiris nipis
1 biji capsicum hijau - dipotong dadu
6 biji cendawan butang - dihiris nipis
1 cawan carrot yang dipotong dadu kecil
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
Garam & gula secukup rasa
Bahan Untuk Sos Putih :
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
2 keping keju cheddar cheesedale
1 sudu besar serbuk parmesan cheese
1 1/2 cawan fresh milk atau susu full cream
Serbuk lada putih & garam secukup rasa
Nota : gunakan 3 keping cheddar cheese jika tidak masuk keju parmesan..
Cara Masak Sos Bolognaise :
1. Panaskan minyak zaitun dan tumiskan bawang besar sehingga lembut, kemudian masukkan bawang putih dan diikuti dengan daging kisar. Kacau sehingga daging kering airnya.
2. Masukkan serbuk lada hitam, cendawan dan apabila cendawan sudah layu masukkan pula capsicum, carrot dan sos prego. Masak sehingga carrot lembut. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Tambahkan sedikit air jika kuah kering. Perlu dilebihkan kuah kerana kepingan pasta yang digunakan adalah yang segera atau kering.
Cara Untuk Memasak Sos Putih :
1. Panaskan 2 sudu besar mentega di dalam periuk kecil. Apabila mentega cair, masukkan tepung gandum dan kacau sebati.
2. Tuangkan susu segar dan masukkan cheddar cheese bersama parmesan cheese. Kacau seketika sehingga kuah sedikit pekat dan masukkan serbuk lada putih serta sedikit garam. Hati-hati bila masukkan garam kerana cheese sudah rasa masin.
3. Tutup api, angkat dan sejukkan.
Cara Untuk Membuat Lasagna :
1. Panaskan oven kepada suhu 180'C.
2. Sapu bekas casserole atau aluminium foil dengan mentega supaya tidak melekat. Tuangkan sedikit sos bolognese, ratakan dan susun kepingan lasagna rapat-rapat.
3. Kemudian tuangkan sos bolognese, ratakan. Sendukkan pula sos putih diikuti taburan Mozzarella dan Parmesan cheese.
4. Ulang semula dengan menyusun kepingan lasagna, sos bolognese, sos putih, taburan Mozzarella dan Parmesan cheese. Tutup bahagian atas dengan aluminium foil yang telah disapu dengan sedikit mentega (agar tidak melekat).
5. Bakar di dalam oven selama 25 minit. Kemudian buka aluminium foil dan teruskan membakar sehingga bahagian atas keperangan...
memang favourite la lasagna cmni..
ReplyDelete