Friday, April 8, 2016
PETOLA TUMIS AIR UDANG
PETOLA TUMIS AIR UDANG
sumber : RASA Sisipan Mac 2016...
Bahan-Bahan :
1 batang petola - buang kulit keras dan potong
50 gm bunga kubis - potong
6 ekor udang - buang kulit dan bersihkan
2 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 batang daun sup - potong
1 keping fucuk - rendam hingga lembut
1 paket suhun - rendam
Garam dan bahan perasa secukup rasa
Air secukupnya
Daun bawang dan bawang goreng secukupnya untuk hiasan - pilihan
Cara Memasak :
1. Masukkan air di dalam periuk, kemudian masukkan hirisan bawang merah dan bawang putih.
2. Masak atas api sederhana hingga mendidih beberapa minit.
3. Kemudian masukkan petola, bunga kubis, suhun, fucuk, daun sup, udang, garam dan bahan perasa secukupnya. Kacau sekata.
4. Sebelum dihidangkan, hiaskan dengan hirisan daun bawang dan bawang goreng jika suka.
5. Sedia dihidangkan..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedap ni kalau ratah je pun..
ReplyDeleteMemang sedap dengan cuaca sekarang ni, adda syuhada..
ReplyDelete