Friday, April 8, 2016
TELUR SARDINE
TELUR SARDINE
sumber : DapurTanpaSempadan...
3 biji telur gred A
1 tin kecil sardine cap ayam (atau sebarang jenama) - ambil isinya & hancurkan
1 biji cili merah - hiris
1 biji cili hijau - hiris
1 biji bawang besar - dipotong dadu
2 ulas bawang putih - cincang halus
2 keping hirisan halia - cincang halus
1 sudu besar mayones
1/2 sudu kecil baking powder
Sedikit daun bawang - hiris
Sedikit serbuk lada hitam
Secubit garam
Cara Memasak :
1. Dalam satu bekas, masukkan sardine, bawang besar, bawang putih, halia, hirisan cili hijau dan cili merah, mayones, serbuk lada hitam, baking powder dan secubit garam. Kacau semua sehingga rata dan sebati.
2. Pecahkan telur dan masukkan ke dalam No.1, kacau rata-rata. Panaskan non-stick pan dengan sedikit minyak. Tuangkan 1 senduk bancuhan tadi dan masak dengan api kecil. Tutup pan dengan tudung periuk. Masak sehingga permukaan telur kering. Dengan berhati-hati, terbalikkan dan masak lagi sehingga perang.
3. Buat kaedah sama dengan baki bancuhan. Kalau anda guna pan atau kuali besar, kemungkinan mendapat sekeping atau dua. Hidangkan bersama nasi panas dan lauk-lauk lain.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment