Thursday, April 28, 2016
SWEET PINK MERINGUE COOKIES
SWEET PINK MERINGUE COOKIES
sumber : Paty's Kitchen...
Bahan-Bahan :
3 biji putih telur gred A, suhu bilik
1/4 tsp cream of tartar
1/4 tsp garam halus
100 gm gula halus@superfine sugar
100 gm gula icing - diayak
1/4 tsp esen vanilla
Pewarna pilihan
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 110'C. Sediakan loyang pembakar beralaskan kertas minyak. Ketepikan.
2. Pukul putih telur dan cream of tartar sehingga kembang@berbuih.
3. Masukkan sedikit garam dan teruskan memukul sehingga menjadi soft peak. Kemudian sambil pukul sambil masukkan gula halus sehingga habis. Pastikan tiada rasa berbintil bila dirasakan diantara dua jari.
4. Kemudian kaupbalikkan gula icing perlahan-lahan sehingga sekata dan sebati.
5. Masukkan juga esen vanilla, pewarna pilihan dan kaupbalik rata dan sebati.
6. Masukkan ke dalam piping bag dan paip di atas loyang yang telah disediakan tadi.
7. Bakar selama 1 - 1 1/2 jam sehingga meringue betul-betul kering dan mudah ditanggalkan dari loyang pembakar, tutup api oven dan biarkan meringue di dalam oven selama 1 jam lagi dengan pintu oven dibuka sedikit.
8. Sejukkan dulu sebelum di masukkan ke dalam bekas kedap udara dan simpan.
Labels:
Biskut/Cookies
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment