KEK PISANG

Friday, April 8, 2016

BEEF BULGOGI










BEEF BULGOGI
sumber  :   Ilham Dapur...




Bahan-Bahan :

300  gm  daging batang pinang/lembut  -  hiris nipis & cuci bersih
 1/2  inci  halia
    1  ulas  bawang putih
Sedikit kicap manis
Sedikit sos tiram
Sedikit bijan
Daun bawang secukupnya
Sedikit minyak sayur


Cara Memasak :

1.  Toskan daging biar kering, tumbuk atau cincang halia dan bawang putih kemudian gaulkan daging dengan semua bahan kecuali 2 bahan terakhir, perapkan sekejap dalam 1 jam.

2.  Panaskan sedikit minyak (dalam 3-4 sudu besar), masukkan daging, biarkan sekejap kemudian balikkan agar masak sekata sambil dikacau sekali sekala sampai daging lembut (dalam 15-20 minit).

3.  Tutup api, taburkan dengan sedikit bijan dan hirisan daun bawang ketika menghidang...

No comments:

Post a Comment