KEK PISANG

Thursday, April 14, 2016

MOUSSE MANGGA










MOUSSE MANGGA
sumber  :    buku resipi Norzailina Nordin...




Bahan-Bahan :

166  ml   susu segar  (2/3 cawan)
    2  sudu makan  serbuk gelatih  (yang halal)
146  gm  gula kastor  (2/3 cawan)
*  Jika mangga manis, kurangkan gula kastor
375  gm  krim putar  (1 1/2  cawan)
320  gm  isi mangga  -  dikisar  (1 1/2  cawan)


Cara-Cara :

1.  Masukkan susu ke dalam periuk.  Taburkan gelatin dan biarkan 5 minit.
2.  Campurkan gula dan kacau di atas api perlahan.  Apbila gelatin larut, angkat dan biarkan suam.
3.  Sementara itu, kisar mangga sehingga halus.
4.  Pukul krim putar sehingga kental.  Masukkan campuran gelatin.
5.  Gaulkan isi mangga dan kacau rata.  Tuangkan ke dalam gelas.  Biarkan di dalam peti sejuk selama 3 jam.

No comments:

Post a Comment