Monday, April 4, 2016
PUDING ROTI CINNAMON@KAYU MANIS
PUDING ROTI CINNAMON@KAYU MANIS
sumber : seripayaku; (serve : 4)
Bahan-Bahan :
4 keping roti putih
200 ml susu segar
2 biji telur saiz M (saya guna gred B)
2 1/2 sudu besar gula pasir
1 sudu teh serbuk kayu manis
2 sudu besar kismis
1 sudu besar mentega/marjerin - dicairkan
Sedikit esen vanilla
Hiasan untuk menikmati puding ikut citarasa
Cara-Cara :
1. Pukul telur dan gula sampai kembang. Masukkan mentega/marjerin cair dan susu segar. Gaul rata.
2. Masukkan serbuk kayu manis dan esen vanilla. Kacau sebati.
3. Carik-carik roti ke dalam adunan. Tenggelamkan roti-roti tersebut sampai terendam semua. Masukkan kismis, gaul lagi.
4. Panaskan oven pada suhu 170'C. Tuangkan adunan roti ke dalam acuan muffin (aluminium foil) yang telah dilenser dengan sedikit mentega/marjerin. (Jika ingin menggunakan loyang, guna yang kecil sebab adunan tidak banyak).
5. Bakar hingga masak/keperangan anggaran 20-25 minit.
6. Setelah sejuk, curahkan dengan Sos Kastad atau Chocolate Syrup Hershey's...
Nota : Saya panggangkan roti putih di dalam oven suhu 170'C anggaran 10-15 minit agar roti sedikit kering..tujuannya agar puding roti tidak terlalu lembut setelah dibakar...
Bahan Sos Kastad :
1/2 tin susu cair (200 ml)
1 sudu makan tepung kastad
1 sudu makan gula
1/2 sudu makan pati oren Sunquick
Cara-Cara :
1. Gaulkan semua bahan sos kastad dan masak di atas api yang sederhana kecil hingga sedikit pekat.
2. Tuangkan sos di atas puding semasa menghidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedapnyer...
ReplyDeletein shaa Allah akan dicuba ni... tq sis
ReplyDelete