KEK PISANG

Friday, April 29, 2016

KUIH KETAYAP POLKA DOT & BELANG







KUIH KETAYAP POLKA DOT & BELANG
sumber   :    bicara kak noor...




Bahan Dadar :

1  cawan  tepung gandum
2  biji  telur
2  helai  daun pandan  (tak letak)
1 1/2  cawan  susu cair atau santan
1  tsp  garam
Pewarna hijau atau pilihan
1  tbsp  marjerin  -  dicairkan
Sedikit minyak untuk disapu pada kuali


Cara-Cara :

1.  Satukan kesemua bahan di atas dan kisar dengan blender sehingga halus dan tidak berketul.  (Asingkan sedikit adunan kemudian campurkan sedikit tepung lagi biar pekat, kacau sebati dan letakkan masing-masing dengan warna pilihan, masukkan ke dalam piping bag dan gunting kecil muncung beg).

2.  Panaskan kuali, lenser dengan sedikit minyak dan sendukkan 1/2 adunan tadi layangkan kuali agar adunan tadi menjadi bulat (kemudian dengan cepat-cepat dot-dotkan atau buat corak belang-belang di atas adunan dengan warna pilihan anda).

3.  Biarkan masak sehingga 2-3 minit, angkat, jangan terlalu lama (angkat dan terbalikkan bahagian yang bercorak letak ke bawah).  Terus letakkan inti dan gulung.  Ulangi sehingga adunan tadi habis.


Bahan Inti :

160  gm  gula merah *
125  ml   air *
1-2  helai  daun pandan *  ( *  dimasak sehingga gula larut & tapis.  Sejukan )
300  gm  kelapa parut putih
    1  tbsp  tepung ubi/pulut  (untuk memekat)
Sedikit garam


Cara-Cara :

     Air gula merah, kelapa dan sedikit garam digaul sebati.  Masak sehingga kering.  Bila agak kering, taburkan tepung ubi dan gaul sebati.  (Inti boleh dibuat awal dan simpan di dalam peti ais.  Gunakan bila perlu).

No comments:

Post a Comment