Monday, April 25, 2016
TUMIS BROKOLI
TUMIS BROKOLI
Bahan-Bahan :
400 gm brokoli
1 paket jagung muda - dipotong serong
100 gm isi ayam - dihiris
1 tangkai cili merah - dihiris
1/2 cawan air
1 sudu makan tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
2 sudu makan minyak masak
Sedikit sos tiram
Garam@serbuk perasa Maggi secukup rasa
Bahan Tumis : (dihiris atau ditumbuk)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara Memasak :
1. Sayur brokoli dipotong kecil, dicuci bersih dan dicelur di dalam air panas seketika (anggaran 5 minit) kemudian diangkat dan ditoskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga berbau wangi. Masukkan sedikit sos tiram, kacau rata.
3. Masukkan hirisan ayam. Biarkan masak seketika dan ayam berubah warna.
4. Masukkan brokoli, jagung muda, garam@serbuk perasa Maggi secukup rasa dan air, kacau rata. Biarkan mendidih seketika.
5. Akhir sekali masukkan hirisan cili merah dan bancuhan air + tepung jagung tadi. Kacau rata, sesuaikan rasa dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment