KEK PISANG

Monday, April 25, 2016

TUMIS BROKOLI








TUMIS BROKOLI




Bahan-Bahan :

400  gm  brokoli 
    1  paket  jagung muda  -  dipotong serong
100  gm  isi ayam  -  dihiris
    1  tangkai  cili merah  -  dihiris
 1/2  cawan  air
    1  sudu makan  tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
    2  sudu makan  minyak masak
Sedikit sos tiram
Garam@serbuk perasa Maggi secukup rasa


Bahan Tumis :  (dihiris atau ditumbuk)

3  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Sayur brokoli dipotong kecil, dicuci bersih dan dicelur di dalam air panas seketika (anggaran 5 minit) kemudian diangkat dan ditoskan.

2.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga berbau wangi.  Masukkan sedikit sos tiram, kacau rata.

3.  Masukkan hirisan ayam.  Biarkan masak seketika dan ayam berubah warna.

4.  Masukkan brokoli, jagung muda, garam@serbuk perasa Maggi secukup rasa dan air, kacau rata.  Biarkan mendidih seketika.

5.  Akhir sekali masukkan hirisan cili merah dan bancuhan air + tepung jagung tadi.  Kacau rata, sesuaikan rasa dan tutup api.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment