juga sebagai bekalan untuk anak ku balik ke asrama...
MUFFIN ROTI SARDIN
sumber : Ilham Dapur
Bahan-Bahan : (menghasilkan : 9 biji)
5 keping roti - dikoyak-koyak/carik-carik
1 tin kecil sardin - ambil ikan saja
1/2 biji bawang besar - dihiris nipis
200 ml susu segar
2 biji telur - dikocok dengan garfu
1 sudu kecil minyak zaitun
Sedikit cili merah - dihiris
Sedikit daun bawang cincang
Sedikit garam
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180'C, sapu sedikit mentega pada acuan muffin. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, masukkan bawang dan masak sekejap saja, kemudian masukkan sardin (ikan saja), tekan dengan garfu sekadar isinya berderai, tutup api.
3. Sebatikan telur, susu dan sedikit garam, tuangkan di atas roti, masukkan cili merah dan daun bawang, sebatikan.
4. Isi separuh acuan muffin dengan roti, kemudian masukkan sardin, tutup pula dengan roti dan atasnya letakkan sedikit sardin lagi.
5. Bakar selama 20-25 minit atau sehingga kelihatan perang. Sedia untuk dihidang ketika masih panas bersama sos pilihan...
No comments:
Post a Comment