KEK PISANG

Monday, April 11, 2016

KARI AYAM








KARI AYAM
oleh  :    zaralovebaking...




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  -  dipotong kecil, cuci bersih & toskan
1/2  cawan  minyak masak
   1  paket kecil  serbuk kari Babas (ayam ataupun daging)
1/2  sudu besar  cili kisar (jika suka)
   2  cawan  santan dari 1/2 biji kelapa
   1  biji  ubi kentang  -  dipotong kiub
   2  keping  asam gelugur
Garam & gula secukup rasa


Bahan Tumis :

4  ulas  bawang merah  -  dihiris
2  ulas  bawang putih  -  dihiris
1  inci  halia  -  dihiris
1  batang  kulit kayu manis
3  kuntum  bunga cengkih
2  kuntum  bunga lawang
3  biji  buah pelaga


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2.  Masukkan rempah kari dan cili kisar.  Kacau rata dan biarkan sehingga pecah minyak.
3.  Masukkan ayam, kentang, santan dan garam.  Biarkan mendidih sehingga ayam dan kentang empuk/lembut.  Akhir sekali masukkan asam gelugur.
4.  Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak.
5.  Hidangkan bersama nasi dan lauk sampingannya...

No comments:

Post a Comment