KEK PISANG

Friday, December 9, 2016

AYAM MASAK TEMPOYAK...










AYAM MASAK TEMPOYAK
cookbook  :    Ruzita's Kitchen...




Bahan-Bahan :

450  gm  ayam  -  potong sederhana  (saya guna 1/2 ekor)
1  biji  tomato  -  belah 4
1  batang  serai
1  helai  daun kunyit  -  disiat  (saya tambah)
1  liter  santan
1/2  cawan  air
1  keping  asam gelugur
Garam & gula secukupnya


Bahan Kisar :

1  inci  kunyit hidup
1  inci  lengkuas
3  sudu besar  tempoyak
4  ulas  bawang merah
1  biji  cili merah
7  biji  cili padi


Cara Memasak :

1.  Masukkan bahan kisar dan air ke dalam periuk.
2.  Masukkan serai, daun kunyit dan asam gelugur.
3.  Masukkan ayam, perlahankan api.  Biarkan ayam empuk.
4.  Masukkan santan.  Kacau perlahan-lahan.
5.  Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6.  Akhir sekali masukkan tomato dan sesuaikan rasa.
7.  Hidangkan...

No comments:

Post a Comment