KEK PISANG

Friday, December 2, 2016

GULAI AYAM...











GULAI AYAM
sumber  :   Majalah SAJI Oktober 2016...
dicuba   :   zaralovebaking ;  (sedap)...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  -  cuci bersih & dipotong kecil
1  helai  daun kunyit  -  disiat
2  helai  daun limau purut  -  disiat
6  tangkai  kacang panjang  -  dipotong anggaran 1 inci  (tambahan)
1  batang  serai  -  dititik
1  sudu besar  air asam jawa
1/2  liter  santan
3  kuntum  bunga cengkih
1  batang  kulit kayu manis
4  cm  lengkuas  -  ketuk


Bahan Kisar :

5  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
7  tangkai  cili merah
3  cm  kunyit hidup
4  cm  halia
1  sudu kecil  ketumbar  -  disangai
4  biji  buah keras  -  disangai
1/2  sudu kecil  lada putih


Cara Memasak :

1.  Satukan santan, bahan kisar dan bahan lain kecuali ayam dan kacang panjang di dalam kuali.
2.  Masukkan gula dan garam.
3.  Renehkan sehingga naik bau dan masukkan ayam.  Biarkan sehingga ayam empuk.
4.  Apabila ayam sudah empuk, masukkan kacang panjang.  Biarkan seketika hingga sayur lembut sedikit.
5.  Kacau sehingga kuah pekat.  Sesuaikan rasanya dan tutup api.
6.  Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment