Friday, December 2, 2016
GULAI AYAM...
GULAI AYAM
sumber : Majalah SAJI Oktober 2016...
dicuba : zaralovebaking ; (sedap)...
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam - cuci bersih & dipotong kecil
1 helai daun kunyit - disiat
2 helai daun limau purut - disiat
6 tangkai kacang panjang - dipotong anggaran 1 inci (tambahan)
1 batang serai - dititik
1 sudu besar air asam jawa
1/2 liter santan
3 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
4 cm lengkuas - ketuk
Bahan Kisar :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
7 tangkai cili merah
3 cm kunyit hidup
4 cm halia
1 sudu kecil ketumbar - disangai
4 biji buah keras - disangai
1/2 sudu kecil lada putih
Cara Memasak :
1. Satukan santan, bahan kisar dan bahan lain kecuali ayam dan kacang panjang di dalam kuali.
2. Masukkan gula dan garam.
3. Renehkan sehingga naik bau dan masukkan ayam. Biarkan sehingga ayam empuk.
4. Apabila ayam sudah empuk, masukkan kacang panjang. Biarkan seketika hingga sayur lembut sedikit.
5. Kacau sehingga kuah pekat. Sesuaikan rasanya dan tutup api.
6. Angkat dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment