Kuih-muih dari Filipinan yang pembuatannya seperti
membuat Kuih Bronok@Kuih Sagu cuma bezanya Pichi Pichi menggunakan ubi kayu
manakala Kuih Bronok@Kuih Sagu menggunakan biji sagu. Walau apapun kuih ini sangat sedap.
Satu kelainan sedikit, terima kasih pada Maz dari Ilham Dapur di atas perkongsian resipi ini...
PICHI PICHI (KAMOTENG KAHOY)
sumber : Ilham Dapur...
Bahan-Bahan :
300 gm ubi kayu (timbang yang dah dikupas kulit) - dipotong kecil & buang uratnya
1/2 cawan air - untuk kisar ubi
50 ml santan cair
100 gm gula pasir
secubit garam
sedikit pewarna hijau@ warna pilihan
kelapa parut putih secukupnya + sedikit garam = gaul sebati
Cara-Cara :
1. Kisar ubi kayu dengan air, (kisar tu jangan terlalu lumat sangat, biar kasar-kasar sedikit macam pasir halus gitu).
2. Tuangkan ke dalam penapis, biar airnya sejat sedikit, tidak perlu di tekan letakkan begitu saja sekejap.
3. Satukan kesemua bahan lain kecuali kelapa parut dan kacau sebati.
4. Tuangkan ke dalam bekas/loyang bersaiz 7 inci yang disapu dengan sedikit minyak dan kukus selama 20-25 minit hingga masak sepenuhnya. (Balut tutup pengukus dengan tuala/kain).
5. Keluarkan dari pengukus dan sejukkan betul-betul baru dipotong dan golekkan ke dalam kelapa parut. Hidangkan...
No comments:
Post a Comment