KEK PISANG

Saturday, December 17, 2016

LEMPENG BAWANG PUTIH...












LEMPENG BAWANG PUTIH
sumber  :     Majalah SAJI Disember 2016...




Bahan-Bahan :

3 1/2  cawan  tepung gandum
1/2  cawan  susu cair
3 1/2  cawan  air
1  biji  telur gred A/B
5  ulas  bawang putih  -  hiris atau cincang
6  tangkai  daun kucai  -  hiris  (saya guna daun bawang)
Sedikit mentega
Garam


Cara-Cara :

1.  Campur ke semua bahan kecuali mentega dan gaul sehingga adunan sebati.

2.  Panaskan kuali leper atau non-stick pan dengan api sederhana dan cairkan sedikit mentega.  Tuangkan sesenduk adunan dan ratakan.  Ulang sehingga adunan habis.

3.  Masak sehingga garing kuning keemasan.

4.  Sedia dinikmati.  Hidang bersama sambal tumis atau kuah asam pedas...

No comments:

Post a Comment