KEK PISANG

Tuesday, December 6, 2016

SAMBAL TUMIS...










SAMBAL TUMIS IKAN TALANG MASIN
sumber  :    Fiza's Cooking...





Bahan-Bahan :

500  gm  isi ikan talang masin  -  rendam seketika untuk kurangkan masin ikan
1/2  cawan  jus asam jawa
3  sudu besar  sos tomato
1  labu  bawang besar  -  dihiris kasar
1  tangkai  daun kari  (optional)
1  sudu teh  gula
3  sudu besar  minyak masak
Garam secukup rasa  -  jika perlu


Bahan Kisar :

20  tangkai  cili kering
8  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Goreng ikan masin terlebih dahulu.

2.  Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.  Masukkan jus asam jawa dan sos tomato, kacau sebati.

3.  Masukkan gula kemudian masak sehingga pecah minyak dan pekat.

4.  Masukkan ikan masin yang digoreng tadi, bawang besar dan daun kari, kacau rata.  Biarkan sebentar hingga bawang besar sedikit layu dan sambal menjadi kering. 

5.  Sesuaikan rasa dan tutup api.  Sedia untuk dihidangkan...

2 comments: