KEK PISANG

Wednesday, December 7, 2016

KEK SPAN STRAWBERI...












KEK SPAN STRAWBERI
sumber  :   Majalah SAJI Nov. 2016...





Bahan A :

5  biji  putih telur gred B
1/2  cawan  gula kastor
1  sudu kecil  krim tartar


Bahan B :

5  biji  kuning telur
1  biji  telur
3/4  cawan  tepung kek  -  ayak
1/4  cawan  minyak jagung
1/4  cawan  susu segar
1  sudu kecil  perisa strawberi
Sedikit pewarna merah
Secubit garam


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 160'C.  Lapik dasar loyang bersaiz 8 inci bulat dengan kertas minyak.  Ketepikan.

2.  Pukul putih telur sehingga gebu dan masukkan gula dan krim tartar.  Teruskan memukul hingga kaku.  Ketepikan.

3.  Di dalam bekas lain, pukul kuning telur, telur (1 biji) dari bahan B sehingga gebu.  Masukkan minyak, susu segar, tepung kek, secubit garam, perisa dan pewarna.  Gaul sebati.

4.  Tuangkan sedikit demi sedikit bahan A (meringue) ke dalam bahan B, sambil dikaupbalik rata.  Ambil sedikit adunan, warnakan dengan pewarna merah sedikit pekat. 

5.  Tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan, ratakan, titikkan adunan merah pekat dan lorekkan dengan lidi sate.

6.  Bakar dengan kaedah 'double boiler' selama 60 minit menggunakan api atas dan bawah atau sehingga kek masak sepenuhnya.


Nota  :  Resipi asal menggunakan santan, perisa pandan dan pewarna hijau.  Resipi asal dari Pn. Mas Cotek tapi saya olah sedikit...

No comments:

Post a Comment