Wednesday, December 7, 2016
KEK SPAN STRAWBERI...
KEK SPAN STRAWBERI
sumber : Majalah SAJI Nov. 2016...
Bahan A :
5 biji putih telur gred B
1/2 cawan gula kastor
1 sudu kecil krim tartar
Bahan B :
5 biji kuning telur
1 biji telur
3/4 cawan tepung kek - ayak
1/4 cawan minyak jagung
1/4 cawan susu segar
1 sudu kecil perisa strawberi
Sedikit pewarna merah
Secubit garam
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 160'C. Lapik dasar loyang bersaiz 8 inci bulat dengan kertas minyak. Ketepikan.
2. Pukul putih telur sehingga gebu dan masukkan gula dan krim tartar. Teruskan memukul hingga kaku. Ketepikan.
3. Di dalam bekas lain, pukul kuning telur, telur (1 biji) dari bahan B sehingga gebu. Masukkan minyak, susu segar, tepung kek, secubit garam, perisa dan pewarna. Gaul sebati.
4. Tuangkan sedikit demi sedikit bahan A (meringue) ke dalam bahan B, sambil dikaupbalik rata. Ambil sedikit adunan, warnakan dengan pewarna merah sedikit pekat.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan, ratakan, titikkan adunan merah pekat dan lorekkan dengan lidi sate.
6. Bakar dengan kaedah 'double boiler' selama 60 minit menggunakan api atas dan bawah atau sehingga kek masak sepenuhnya.
Nota : Resipi asal menggunakan santan, perisa pandan dan pewarna hijau. Resipi asal dari Pn. Mas Cotek tapi saya olah sedikit...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment