KEK PISANG

Sunday, December 11, 2016

DAGING MASAK HITAM...






Lauk tambahan yang dibeli di pasar tani...





DAGING MASAK HITAM
cookbook  :    Ruzita's Kitchen...




Bahan-Bahan :

500  gm  daging  -  potong kecil  (saya guna daging batang pinang)
1/2  cawan  kicap pekat
1  sudu besar  sos tiram
1  biji  cili merah  -  hiris
1  biji  tomato  -  potong baji  (saya ganti dengan 1 biji tomato -  dihiris)
4  ulas  bawang merah  -  hiris
3  ulas  bawang putih  -  hiris
1  sudu besar  gula
1  sudu kecil  garam
1/2  biji  bawang besar  -  potong bulat
3  sudu besar  minyak masak


Cara Memasak :

1.  Daging digaul dengan garam dan masak di atas api perlahan hingga daging empuk dan air kering.
2.  Masukkan minyak masak dan gorengkan sekejap.
3.  Masukkan bawang merah dan bawang putih, gorengkan hingga bawang layu.
4.  Masukkan kicap pekat, kentang, gula dan sos tiram, kacau rata dan masak hingga kentang empuk.
5.  Akhir sekali masukkan bawang besar dan cili merah.  Masukkan sedikit air jika ianya pekat.
6.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment