Wednesday, December 21, 2016
TENGGIRI MASAK KICAP...
TENGGIRI MASAK KICAP
sumber : resipi citarasawan...
Bahan-Bahan :
4 keping ikan tenggiri
1 tangkai lada merah - dihiris
1 labu bawang besar - dipotong bulat
1 biji tomato - dibelah 4
2 hiris halia dimayang halus
Sedikit garam
Minyak untuk menumis
Bahan kisar :
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Bahan perasa :
1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar kicap pekat/hitam
1 sudu besar air asam jawa
Sedikit air
Garam & gula secukup rasa
Cara Memasak :
1. Ikan dibersihkan dan dilumur dengan sedikit garam dan digoreng. Ketepikan.
2. Tumis bahan kisar dan hirisan halia hingga naik bau kemudian masukkan bahan perasa, sedikit air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan hirisan cili merah, tomato dan hirisan bawang besar, gaul rata kemudian masukkan ikan yang digoreng tadi dan biarkan seketika hingga kuahnya agak pekat. Angkat dan hidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment