KEK PISANG

Thursday, December 29, 2016

SHEPHERD'S PIE...

 
 sebelum dibakar...
 selepas dibakar...








SHEPHERD'S PIE
sumber  :     resipicitarasawan...





Bahan-Bahan :

700  gm  ubi kentang  -  dikupas kulit, direbus & di lecek
2  sudu besar  marjerin  -  cairkan
50  gm  parutan keju cheddar
3  sudu besar  susu cair/susu segar
Garam & serbuk lada sulah secukup rasa


Bahan Inti Daging :

1  labu  bawang besar  -  dicincang
1  sudu besar  marjerin
300  gm  daging cincang
150  gm  sayur campur beku (frozen mixed vegetable)
1  tin  tomato prego ATAU  4 biji tomato segar  (celur, buang kulit & kisar halus)
2  sudu besar  sos tomato
1/2  sudu besar  tepung gandum
1  sudu besar  herba campuran   (mixed herbs)
Garam secukup rasa
Parutan keju cheddar & herba campuran secukupnya untuk taburan


Cara Penyediaan :

1.  Untuk inti :  Panaskan marjerin, tumis bawang besar hingga layu.  Masukkan daging cincang dan masak sehingga berubah warna.  Masukkan tepung gandum, sayur campur, tomato kisar dan sos tomato.  Renehkan sekejap.  Masukkan herba campuran dan perasakan dengan garam secukupnya.  Angkat dan ketepikan.

2.  Masukkan inti daging ke dalam bekas tahan panas atau ramekin yang dilenser dengan marjerin.  Ratakan.

3.  Untuk ubi kentang :  Ubi kentang yang direbus tadi, di lecek ketika masih panas.  Kemudian masukkan marjerin cair, parutan keju cheddar dan susu cair.  Gaul rata dan perasakan dengan garam secukup rasa dan serbuk lada sulah.  Ratakan di atas daging tadi.  (boleh juga dipaipkan dengan menggunakan nozle untuk mendapatkan corak yang cantik).  Taburkan dengan parutan keju dan herba campuran.

4.  Bakar pada suhu 200'C selama 30-35 minit atau sehingga permukaannya keperang-perangan.  Hidangkan...

No comments:

Post a Comment